El fundador del cinema

francisco signes signes
Francisco Signes Signes

El Cinema La Paz va ser inaugurat en 1925 per Francisco Signes Signes (14/10/1889 - 14/07/1963). Era conegut en el poble com “Quico Cella” o "Quico el Cinema" (per haver fundat el cinema). Es va casar amb Francisca "La Venta" amb la qual va tenir tres fills: Pepe (pare dels texans), Felipe (el d'Alacant) i Paquita (la del Bar La Pau). Era propietari des de 1920 d'una fàbrica de mobles de luxe en Gata la qual va acabar convertint-se en el cinema La Paz. Francisco Signes va destacar pel seu bon humor i optimisme, sabent traure partit de les adversitats per a reinventar-se i portar per primera vegada el cinema a Gata de Gorgos.

La creació del cinema

En 1925 es produeix un incendi en la fàbrica de mobles propietat de Francisco Signes per culpa d'un cigarret mal apagat. La companyia d'assegurances es va negar a indemnitzar-li, ja que no tenia al corrent el pagament del segur. Aquest fet va ser decisiu perquè Francisco decidira, juntament amb uns amics, transformar la fàbrica per a convertir-la en un cinema, naixent així el cinema La Paz.
Els primers anys van ser de gran èxit i del cinema s'omplia amb públic de tota la comarca. L'aforament va arribar a quedar-se xicotet per tant es va decidir renovar les butaques i col·locar altres noves. A més de la projecció de pel·lícules tenien cabuda activitats i esdeveniments de tot tipus com a representacions teatrals (tant de caràcter amateur com a professional) i també espectacles de boxa, balls de carnestoltes, etc.
Inicialment el cinema era mut, es recolzava en xicotetes explicacions escrites que s'intercalaven amb períodes d'imatges i que pretenien esclarir les mateixes. Aquests escrits, no obstant açò, no agradaven a la majoria del públic, que no sabia llegir. Igualment les projeccions s'acompanyaven amb l'orquestra, composta per una selecció de músics de la comarca, els quals van ser seleccionats per Francisco personalment.

Amb el pas del temps, el cinema sonor va passar a substituir el cinema mut. Cap a 1930 van començar a projectar-se les primeres pel·lícules amb so, procedint en la seua gran majoria d'EUA. Companyies com Paramount (amb pel·lícules com “El signe de la creu"," Les croades" o "Cleòpatra") i Metro (amb pel·lícules com "El geperut de Nott Dame", films de Greta Garbo i de Norma Shirer o "Ben-Hur") van ser les productores amb major presència en el cinema La Paz

La tradició de la Setmana Santa també es reflectia en el cinema. Es projectaven pel·lícules religioses com "Genoveva de Brabante" o actuacions de companyies representant la Passió i Mort de Jesucrist. Les representacions teatrals eren a càrrec de companyies d'afeccionats del poble o bé de companyies professionals que feien anualment tourné pels pobles. Francisco admetia a totes les companyies que passaven, amb varietés, sarsueles, sainets valencians, drames, etc.

entradas antiguas

Evolució del cinema La Paz

Fachada cinema La Paz
Façana del cinema "La Paz"

En 1936 Francisco va intentar obrir un cinema d'estiu en un solar del mateix carrer La Pau (actual Bar Jardí). Aquest projecte no va arribar a realitzar-se ja que es va declarar la Guerra Civil mentre el tècnic (de procedència alemanya) traslladava l'equip de so d'un cinema a un altre i per tant aquest es va marxar sense dir gens a ningú, desapareixent i impedint l'obertura del cinema.
Dos anys després, en 1938, Francisco va llogar el cinema a Empresaris Reunits de Denia davant la impossibilitat de mantenir el seu funcionament sense l'ajuda dels seus fills, que estaven en la guerra.
En 1940 el cinema va passar a les mans del senyor Matías Monfort ("El Tío Passetes”). En la dècada dels cinquanta Matías Monfort es va associar amb el qual era el seu competidor en el poble i propietari de l'Ideal Cinema, Paco Feliu, alternant-se així la projecció de pel·lícules en els dos cinemes existents a Gata de Gorgos aleshores. A mitjan cinquanta els dos socis es van barallar, l'Ideal Cinema es va tancar i el cinema La Paz va continuar obert i sense competència.

En 1975 mor Matías Monfort i el seu fill s'encarrega de la direcció del cinema, delegant al seu torn la responsabilitat del mateix en Paco Carrasco. En novembre d'aqueix mateix any es produeix el tancament del negoci. En aquest moment els néts del fundador del cinema creen una societat (SIGFA, SL.) i acorden reobrir el cinema amb una gran reforma que dote al saló d'un equip més modern i s'inclou un xicotet bar. D'aquesta manera a l'abril de 1978 s'inaugura el cinema i es nomena com a encarregat a Paco Carrasco. Al cap d'un any, els propietaris no acaben d'il·lusionar-se amb la idea d'explotar un negoci que no entenen i que col·lisiona amb els seus treballs. Els Germans Signes tenen la seua empresa pròpia i que els absorbeix tot el seu temps. Per açò decideixen oferir-li l'explotació del cinema, en arrendament, al jove empresari Juan Bta. Salvá Mulet, qui va regentar amb gran encert tant el cinema La Paz conjuntament amb el Casablanca fins que el cinema va deixar de respirar. El cinema va tancar les seues portes el 2003 amb la projecció del film "La meua gran boda grega".

Nova obertura

Els germans Signes Grimalt (coneguts com "els Texans") contemplen la possibilitat de reobrir el cinema com un homenatge al seu fundador Francisco Signes Signes. Finalment, i després d'una nova reforma, el cinema La Paz obri les seves portes novament el 19 de desembre de 2015 amb la projecció de la pel·lícula “La família Bélier”. Comença així una nova etapa d'aquest local històric plena d'il·lusió i amb l'alegria d'oferir la màgia del cinema a tots els veïns de Gata de Gorgos i als habitants de la comarca de la Marina Alta.

germans signes i amics

Més informació ací.